МЕНЮ
SPINELL
 
   

В морето от разнообразие на системи за чиста керамика има една перла, която блести със своя особен и неповторим блясък … SPINELL, малката перла в короната на In-Ceram.

Винаги когато взема в ръце демо кепето SPINELL, в мен нахлуват мисли за изящното сияние на седефено парче от мида , току що извадено от морето, или кристалните, леко матови отблясъци на ледените висулки в мразовита, но слънчева утрин в планината. Комбинацията от азурни и златисти, дори зеленикави отенъци, специфичната снежно - белезникава транслуцентност, както и нежната флуорисцентност, правят този материал уникален.

In-Ceram SPINELL  е изключително подходящ за тези, които са влюбени в работата с чиста керамика и се стремят да постигат максимална естика в натовареното си зъботехническо ежедневие. Материалът е за единични корони, инлеи, онлеи и ….. фасети (разбира се не минимално инвазивни). Да, фасети, въпреки че фирмата производител не е посочила подобна индикация. За разочарованите – за корони в блок или мостове има по-подходящи материали, като ALUMINA, ZIRCONIA или циркониев диоксид, но нито един от тези материали няма оптичните и естетичните качества на SPINELL. Създаден за да покрие най-високите естетични изисквания, препорачителен и много подходящ за млади пациенти. Композиции от единични корони … кой естет се нуждае от повече?!

SPINELL е естесвен минерал (MgAl2O4) открит във варовика и доломитнитни скали, както и в гранит и като седимент в пясъци. Естествения материал е със различна здравина и по тази причина за нуждите на индустрията фабрично се синтезира – магнезиев оксид и алуминиев оксид  в съотношение 1:1, при температура над 1600 0С. Притежава висока киселинна и корозионна устойчивост, ниска топло и  електропроводимост, качества, които го правят много подходящ за денталната индустрия. Три са технологиите за производство на кепета: слип техника, copy milling (CELEY), CAD/CAM.

В нашата лаборатория работим VITA In-Ceram Classic или накратко слип техника. Пънчетата се дублират със специален гипс със специфични свойства. Върху тях се нанася миксираната със специална течност пудра SPINELL, която е в подобна на латекс консистенция, след което се синтерова. За да работите SPINELL се нуждаете от пещ INCERAMAT (или CAD/CAM система), която е само за синтероване и инфилтриране със стъкло. Тази пещ позволява също така и изработката на мостове и корони в блок от ALUMINA и  ZIRCONIA. След синтероването кепето придобива тебеширена структура и се обработва ръчно, като силно впечатление прави колко по-фин е този материал в сравнение с ALUMINA и  ZIRCONIA. Като всеки In-Ceram материал точността е несравнима. След окончателното оформяне, финното кепе се инфилтрира под вакуум със стъклена пудра, универсална за всички цветове по 3D-MASTER. Стъклената пудра е вълшебната добавка, която дава здравината и невероятните естетични качества, за които споменах по-горе. Остатъчното стъкло се отстранява с зелени камъчета и почиства на пясъкоструен апарат с фин пясък.

След всичко това идва ред на четката и любимото на всички ни творческо вдъхновение, което неизменно ще Ви обземе, когато поставите това разкошно кепе върху модела. Върху SPINELL се работи само с керамика VM7, за чийто качества може да се изпише много, но има един елемент, на който не мога да не обърна внимание. А той е изключителното меко преливане на базовия дентин и прага на кепето, сякаш керамика и кепе са родени един за друг. Хамелеоновият характер на кепето SPINELL се проявява най-отчетливо точно там, в шийката, където много финно и нежно асимилира основния цвят, с който работим. Именно за това смятам, че материалът е подходящ за фасети, особено в случаите, в които фасетата е в активен контакт с антагонистите.

Макар да отстъпва донякъде, като здравина  (400 МРа – напълно достатъчни за материал предназначен за единични корони), спрямо някои други материали,  като ALUMINA(500 МРа),  ZIRCONIA(600 МРа) или циркониев диоксид (>900 МРа), In-Ceram SPINELL изпълнява прекрасно своята роля на перфектната основа за арт творби, особено в фронталния сегмент.

Някой би казал “толкова много приказки за едно кепе…”, но както гипса е изключително важен и е основа на всичко, което правим, така и кепето е от огромно значение, за това как коренспондира със светлината, дали дава възможност фасетиращата керамика да покаже най-добрите си качества, а всичко това е от първостепенна важност за  крайният резултат.

Ето и данни от едни от най-авторитетните автори в последните години:

Автор
Fradeani 2002 (Internationales Journal fur Parodontologie & Restaurative Zahnheilkunde)
препарация хоризонтален праг
със заоблен вътрешен ъгъл
период 4 години
брой пациенти 13
сектор фронтални
брой реставрации SPINELL 40
провалени 1
причини фрактура
степен на успех 97,5%
 
Автор
Bindl & Mormann 2002 (Internatinal Journal of Prosthodontics)
препарация дъговидна препарация
период 3 години
брой пациенти 4
сектор премолари
брой реставрации SPINELL 4
провалени 0
причини -
степен на успех 100%
 
Автор
Groten 2002 (Internatinal Journal of Prosthodontics; Quintessenz)
препарация хоризонтален праг със заоблен вътрешен ъгъл; дъговидна препарация
период 8,5 години
брой пациенти -
сектор фронтални; ремолари
брой реставрации SPINELL 25 (фронтални)
2 (премолари)
провалени 0
причини -
степен на успех 100%

Александър Савов – зъботехник,
управител на МТЛ "Емили" ООД – София
www.emilidental.com

Научни и статистически данни – VITA Zahnfabrik

 
 
за нас | новости | фотогалерия | In-Ceram | стоматолози | връзки | контакт
(c) 2007-2011 EMILI Dental LAB. (c) 2007-2011 [xt]. All Rights Reserved